MKPK Titkárság: Templomainkban továbbra is zavartalanul zajlanak a liturgikus események

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott miniszteri bejelentés szerint a kormány március 11-én, szerdán délután rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus további terjedésének megakadályozására. Ezzel kapcsolatban kérdésünkre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága a következőket mondta el:

Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben követjük a hatósági előírásokat, amelyeket intézményeink közvetlenül is megkapnak. A kormánydöntésben szereplő száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartásának tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.

Jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és óvatosan kell eljárni. Aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, mielőtt közösségbe megy.

Korábban kiadott rendelkezéseink továbbra is élnek. Ezekkel összhangban a hatóságokkal mindenben együttműködünk, és figyelemmel vagyunk az általuk adott általános irányelvekre. A nagyobb létszámú rendezvényeink esetében az arra illetékesek eseti döntést fognak hozni. Adott esetben készülünk online közvetítésekkel is.

Forrás: MKPK Titkárság




Vissza