Hírek

Adománygyűjtés a Szent Mihály-templom külső lépcsőinek felújítására

Krisztusban Szeretett Testvérünk!

A Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány 2018. nyarán Reményik Sándor, erdélyi magyar költő „Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát!” idézetével kezdte meg az adománygyűjtést a Szent Mihály Főangyal Templom tetőszerkezetének felújítására, mely sok jószándékú ember nagylelkű adományának is köszönhetően megvalósításra került.

A korábbi beszámolóinkból látható, hogy az Alapítvány oroszlánrészt vállal templomunk felújítása és megóvása terén.

Következő tervünk a Szent Mihály-templom külső lépcsőinek felújítása. A templom négy irányból, egyaránt jelentősen leromlott állapotú feljáraton keresztül közelíthető meg. A lépcsők a templom bővítésének idejében készültek, az 1900-as évek első évtizedében. Rossz állapotuknak fő oka, hogy a csapadékvíz alámosta azokat, így nemcsak a járófelület cseréje, hanem az alépítményi tartószerkezetük átépítése is szükségessé vált. Terveink szerint a restaurálás – a munka volumene és költsége miatt – négy ütemben kerül majd kivitelezésre. Az előzetes felmérésekből látható, hogy a kivitelezés – különösen a műemléki megkötések miatt – a 10 millió forintot is megközelíti.

Az Alapítvány 2020. évben elkészíttette a felújításra vonatkozó engedélyezési tervet, mely a Váci Egyházmegye jóváhagyását már megkapta, jelenleg az Örökségvédelmi Hivatal engedélyezési eljárása van folyamatban.

Az első - és egyben a legköltségesebb - ütem az idei év első felében kerül kivitelezésre.

A lépcsők felújítását teljes egészében az Alapítvány fogja finanszírozni.

Természetesen a későbbiekben a felújításra vonatkozóan pályázat is benyújtásra kerül, de a tetőfelújításhoz kapott támogatás miatt ennek eredményességi esélye nagyon csekély.

Tisztelettel és szeretettel kérjük, hogy amennyiben a lépcsőfelújítás költségeihez Ön is szeretne hozzájárulni, úgy adományát az alábbi számlaszámra várjuk, mely átutalással, vagy a Takarék Bankban történő készpénzes befizetéssel is teljesíthető.

Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány
Számlaszám: 66000059-10059160

Amennyiben felajánlását személyesen szeretné átadni az Alapítvány részére, úgy kérjük, hogy ezirányú igényét Hrágyel Ágnesnek (Tel: 30 842 81 99), vagy Hajnal Margitnak (Tel: 30 799 0031) vagy Németh Dánielnek (Tel: 30 418 8118) vagy Mikleczné Juhász Borbálának (Tel: 70 570 9193) szíveskedjen jelezni. Telefonos elérhetőségeinken hétköznap 16 óra után, vagy hétvégén vagyunk elérhetőek.  

Tudjuk, hogy a járvány több családot nehéz helyzetbe hozott, sajnos sokak érintettek voltak megbetegedés, vagy akár tragikus haláleset tekintetében. Továbbra is imádkozzunk az elhunytjaink lelki üdvéért, a járvány elvonulásáért, de fontos, hogy hálát adjunk a betegek gyógyulásáért, egészségünkért és megélhetésünkért.

Bízunk abban, hogy idén nyáron egy új kezdetnek nézünk elébe, és szilárd alapokon építhetjük falunk és egyházközségünk jövőjét. Ezért kérjük, amennyiben lehetősége van rá, adományozással is adjon hálát az Úristennek, hogy e módon is kifejezhesse iránta való elköteleződését.

Építsük együtt az Isten házához vezető lépcsőket!

Minden hozzájárulást hálás szeretettel előre is köszönünk! Isten szeretete kísérje életének minden napján!

Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány Kuratóriuma

Tovább »

Mogyoródi Madonna a Békesség Asszonya búcsúnapja

2021. július 11-én, vasárnap a Mogyoródi Madonna a Békesség Asszonya búcsúnapja. Ünnepi szentmisét 10:00 órakor imádkozunk, amit a Magyar Katolikus Rádió élőben közvetít.
Szeretettel hívjuk és várjuk híveinket, hogy közösen köszönjük meg a mi Madonnánknak azt a sok kegyelmet, amit különösen is a járvány idején kiesdett értünk.
Szeretettel kérek mindenkit, aki csak teheti öltözön népviseletbe. Ez az utolsó ilyen közös ünnepünk, ahol, mint mogyoród plébánosa én mutathatom be a hálaadó szentmisét értetek mindnyájatokért, családjaitokért, szeretteitekért, kérve a Mogyoródi Madonna közbenjárását életetekre.
Ezen a napon csak ez az egy szentmise lesz.

Tovább »

Megtérés

Kedves Testvéreim!

Látva látjuk, hogy a Covid19 vírusjárvány milyen erővel söpör végig a világon, nem kímélve sem a fiatalok, sem az idősek sem a középkorúak életét. Mi, akiknek megadatott, hogy túléljük a járvány harmadik hullámát, Isten felé kell, hogy forduljunk. Meg kell változtatnunk a szentmiséről, a szentgyónásról és a szentáldozásról való felfogásunkat, és úgy kell a jövőben közelednünk ezekhez a kegyelmi ajándékokhoz, mint ahogy azokban Isten közeledik hozzánk. Csak mi magunk akarhatjuk és dönthetjük el, hogy minden nap részt veszünk a szentmisén, hogy havonta elvégezzük a szentgyónásunkat és minden szentmisében szentáldozáshoz járulunk. A körülöttünk levő világ soha nem fogja segíteni ezt a törekvésünket! Mindig talál majd számunkra hamis elfoglaltságokat, programokat, kifogásokat, csak, hogy ne legyünk Jézuséi. Erről mondja azt az Úr: „Minden nap vegyétek fel a kereszteteket és úgy kövessetek engem.” - azaz minden nap meg kell küzdenünk a világ hamisságával ahhoz, hogy vele, az Isten Fiával lehessünk. Konkrét beszámolók szólnak azokról a tapasztalatokról, hogy miután életük megváltoztatásával napjaik részévé tették emberek a szentmisét és a szentáldozást, sokkal hatékonyabbak lettek az élet minden területén. 

Tovább »

2021. április 18-i miserend

2021. április 18. vasárnaptól templomunkban a szokott rendben lesznek a szentmisék: 8:30; 10:30; 18:00.
Szeretettel várjuk testvéreinket!
Ne felejtsük, hogy akik az általános feloldozásban részesültek, el kell, hogy végezzék szentgyónásukat.
A Jóisten vigyázzon mindnyájukra!

Tovább »

Adománygyűjtés a Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány javára

Krisztusban szeretett Testvéreink!

 
Templomunk Alapítványának közhasznúsági fokozatát csak akkor tudjuk megōrizni és érvényesíttetni az adó 1%-os felajánlási lehetōséget, ha éves szinten egy millió forint bevételt tudunk felmutatni. Ezen felül rengeteg tennivaló és feladat áll előttünk, melyhez anyagi fedezetet szükséges előteremteni. 
Ezért azzal a kéréssel fordulunk minden jószándékú emberhez, hogy ki - ki saját lehetősége szerint az alábbi számlára küldje meg adományát. 
Sok kicsi sokra megy! 

Minden segítséget előre is hálásan köszönünk és imáinkkal viszonzunk!
 
Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány
Számlaszám: 66000059-10059160
Tovább »

Áldoztatás rendje

2021. április 11-én, Isteni Irgalmasság vasárnapján 9:30 órakor várjuk a szentáldozáshoz járulni vágyó híveket.

Tovább »

Isteni Irgalmasság kilenced

Az Isteni Irgalmasság vasárnapjával és az arra való előkészülettel kapcsolatban bevezetésként Katona István püspök írásából idézünk, amely az Új Ember című katolikus hetilap 2005. március 27-i számában jelent meg.

Az Apostoli Penitenciária 2002. június 29-én kelt dekrétuma szerint teljes búcsú nyerhető ezen a napon a szokásos feltételek mellett.

Az ünneppel kapcsolatban érdemes idézni Jézus szavait, melyeket Szent Fausztina nővér naplójában olvasunk. "Azt kívánom, hogy legyen az Irgalmasságnak ünnepe. Azt kívánom, hogy a képet (az Irgalmas Jézus képét) húsvét után az első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg! Ez a vasárnap legyen az irgalmasság ünnepe!" (Napló 49.) "...Azt kívánom, hogy az irgalmasság ünnepe menedék és menekvés legyen minden lélek, de főleg a szegény bűnösök részére" (Napló 699.)

Szerte a világon milliók készülnek kilenceddel az irgalmasság ünnepére. A kilenced nagypénteken kezdődik. Ez a nap - húsvét ünnepével együtt - Isten irgalmas szeretetének csúcspontja.

A kilenced imái megtalálhatók Szent Fausztina naplójában (1209-1229).

Amikor II. János Pál pápa Krakkóban felszentelte az Irgalmasság bazilikáját, beszédében ismételte ezt a fohászt: "Jézusom, bízom benned!" Tegyük ezt mi is mindannyian.

Az Isteni Irgalmasság kilenced

(Nagypéntektől húsvét 1. hetének szombatjáig)

Szt. Fausztina naplójából: ..Jézus azt kívánja tőlem, hogy az Irgalmasság ünnepe előtt mondjak el egy kilencedet, melyet ma kell elkezdenem az egész világ megtéréséért és Isten irgalmának felismeréséért. - ,,Hogy minden lélek dicsérje jóságomat. Bizalmat kívánok teremtményeim részéről. Bátorítsd a lelkeket kimeríthetetlen irgalmam iránti nagy bizalomra. Ne féljen a gyenge, a bűnös lélek közeledni hozzám, még ha több vétke is lenne, mint amennyi homok van a földön, minden elmerül irgalmam mélységében.''

Jézusom, bízom Benned!

Kilenced az Isteni Irgalmassághoz

Ezt a kilencedet Jézus íratta le velem, s azt parancsolta, hogy az Irgalmasság ünnepe előtt mondjam el. Nagypénteken kell elkezdeni.

,,Azt kívánom, hogy e kilenc napon keresztül vezesd irgalmam forrásához a lelkeket, hogy erőt, enyhülést és mindenféle kegyelmet merítsenek belőle, amire szükségük van az élet küzdelmeihez, főleg pedig a halál óráján. Mindennap a lelkek más-más csoportját vezeted majd a szívemhez, hogy irgalmam tengerébe merítsd őket. S én bevezetem őket Atyám házába. Ez lesz feladatod most és a jövendő életben. Egy lélektől sem tagadok meg semmit, akiket irgalmam forrásához vezetsz. Atyámat mindennap fogod kérni, hogy keserves kínszenvedésemre való tekintettel adja kegyelmeit ezeknek a lelkeknek.''

Azt válaszoltam: ,,Jézusom, nem tudom, hogyan kell tartanom ezt a kilencedet, s mely lelkeket kell először is legirgalmasabb Szívedhez vezetnem.'' - Jézus azt mondta, hogy mindennap meg fogja mondani, mely lelkeket kell aznap Szívéhez vezetnem.

Első nap

,,Ma az egész emberiséget vezesd hozzám, főleg a bűnösöket, s merítsd őket irgalmam tengerébe. Így megvigasztalsz keserves szomorúságomban, melyet a lelkek vesztén érzek.''

1211 Legirgalmasabb Jézus, aki könyörületes vagy irántunk, és megbocsátasz nekünk, ne nézd bűneinket, hanem bizalmunkat, (58) mellyel végtelen jóságodhoz járulunk. Végy fel bennünket legirgalmasabb Szíved hajlékába, s tarts örökké ott minket. Könyörgünk Hozzád szereteted által, amely az Atyával és a Szentlélekkel köt össze Téged.

Ó, Isten irgalmának mindenhatósága,

A bűnös ember egyetlen mentsvára,

Te az irgalom és könyörület tengere vagy,

Ki alázattal kér, megsegíted azt.

Örök Atya, tekints irgalmas szemmel az egész emberiségre, különösen a szegény bűnösökre, akiket Jézus legirgalmasabb Szíve oltalmaz. Az Ő keserves kínszenvedése által könyörülj rajtunk, hogy irgalmad mindenhatóságát dicsérjük mindörökké. Ámen.

Tovább »

Nagyheti szertartások rendje

A nagyhéten a korábbi rendelkezések értelmében, melyet a MKPK újból megerősített, minden szertartás sine populo, azaz a hívek részvétele nélkül lesz bemutatva. Azonban lehetőséget adunk a szentáldozásra.

† Nagycsütörtökön 19:30 órától lesz áldoztatás

† Nagypénteken 16:30 órától lehet jönni a Szentsír látogatására és 17:00 órakor lesz áldoztatás és 18:30 óráig lesz nyitva a templom

Nagyszombaton 19:30 órától lesz áldoztatás, a templom 8:00 órától lesz nyitva 13:00 óráig.

Húsvét vasárnapján 9:30 órától lesz áldoztatás és 11:30 óráig lesz nyitva a templom, ahol a kitett Oltáriszentség előtt szentségimádást végezhetnek híveink

Az áldoztatás mindig kint a templom előtti téren történik. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy tegyen eleget az egészségügyi előírásoknak, és tartsa meg a kötelező 1,5 m távolságot. Mindenki viseljen az orrát és a száját teljes egészében eltakaró maszkot, hozzon magával fertőtlenítőt és a szentáldozás előtt fertőtlenítse le a kezeit! Amikor a templom is látogatható, ott is kérjük, hogy minden egészségügyi előírást tartsanak meg kedves híveink.

Tovább »

Szentségimádás és áldoztatás 2021. március 28-án vasárnap

Kedves Mogyoródi Testvérek!

Március 28-án, vasárnap, 8:00 órakor az online szentmise után 9:00 órától kinyitjuk az egész templomot (nem csak a kórus alatt) és kitesszük a legméltóságosabb Oltáriszentséget imádásra. 10:00 órakor a templom előtt megáldoztatjuk híveinket. Az online szentmise alatt megáldott barkából, ami a miséző oltár elé lesz kihelyezve, bárki vihet. A templomot 11:30 órakor bezárjuk, de a kórus alatti rész továbbra is, a szokott módon nyitva marad.

FONTOS!
Az áldoztatás előtt, bűnbánati szertartás keretében általános feloldozásban részesítjük híveinket. Aki ebben részesülni szeretne, úgy készüljön fel, mint a szentgyónáshoz. Azok, akik megkapják az általános feloldozást, az első adandó alkalommal kötelesek elvégezni a szentgyónásukat!!!
Kötelező az egészségügyi előírások megtartása, maszk viselés, kézfertőtlenítő használata áldoztatás előtt illetve az előírt távolság megtartása!
Szeretettel várjuk híveinket!
Nekem már nagyon hiányoztok!

Szeretettel és imával: Miklós atya

Tovább »

Járványügyi rendelkezések az Váci Egyházmegyében

Az alábbiakban közreadjuk az Váci Egyházmegye járványügyi rendelkezéseit.

A Váci Egyházmegyében – a püspöki konferencia irányelvein túlmenően, összhangban a szomszédos Esztergom-Budapesti Főegyházmegye rendelkezéseivel – az itt élő hívekért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus-járvány magyarországi harmadik hulláma miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezések lépnek életbe:

1. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért a nyilvános istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum 50 fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

2. A már felvett miseszándékok sine populo módon engedélyezetten elvégezhetők vagy az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők (CIC 1309. k.). A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe.

3. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést jelen rendelkezéssel minden hívőnek visszavonásig megadom.

4. A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami és egyházi járványügyi előírásokat.

5. Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük az állami előírásokat. A hatóságokkal mindenben működjünk együtt és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre.

6. A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később történik intézkedés.

Vác, 2021. 03. 05.

Marton Zsolt
váci megyéspüspök

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Tovább »

Vissza