Énekkar

Kórus élet

A mogyoródi Szent Mihály kórust Falka József, szalézi szerzetes atya alapította.

A fénykorában 60 tagú kórus, éves kirándulásain az ország sok főtemplomában vendégszerepelt. Rádióban, kórustalálkozókon és külföldön is énekelt. A mai tagok jó része kisgyermek koruk óta tagjai a kórusnak. Kezdetben sokat játszottak hangszeren, májusi litániákon már énekeltek több szólamban. Minden évben zarándokoltak Makkos-Máriára. Falka atya sok családnak segített zongorát venni, sokakat tanított zongorázni.

1992-ben, 25 éves fiatalként nehéz kihívás volt Kántoratya után átvennem a kórus vezetését. Falka atya emberségétől és szeretetétől még 25 év múltán is nagyon messze vagyok.

Bevezettük a rendszeres heti próbákat. Kralovics Lajos jóvoltából a kottatár nyomtatottá vált. 

Mindenféle stílusú zenét éneklünk, gregoriántól a spirituálékig, klasszikusoktól a taizei énekekig. Főleg mutatós, könnyebben tanulható darabokat veszünk. A komoly munka mellett jut idő beszélgetésre, névnapok, szülinapok megünneplésére.

Feladatunk elsősorban a templomi szolgálat. Minden első vasárnap, és az ünnepeken éneklünk. Évente kirándulunk, és meghívásokat is elfogadunk.

Nemrégiben a kórustagok kérésére, felvettük az alapítónk nevét, így Falka József kórusként dolgozunk tovább.

A szalézi lelkiségből új sarjak is nőnek. Feleségem, Szabó Tünde is szalézi plébánián nőtt fel, Ő vezeti a pár éve alakult gyermekkórust.

Akinek kedve, lehetősége van rá, csatlakozzon hozzánk! Tapasztalatunk szerint a befektetett munka sokszorosan megtérül, zenei, és lelki élményekben egyaránt. 

 

 

Jakab László

kántor karnagy



Vissza